Tävling i Sydafrika

Jag är ju en erfaren bodybuilder men när det kommer till tävlingsbiten så är jag inte lika erfaren. Faktiskt har jag coachat mer elever mot tävling än att tävla själv. Har dock bestämt mig för att ändra på det. Därför planerade därför in lite tävlingar, den första skulle gå i Sydafrika. Varför börja utomlands direkt och ändå borta i Sydafrika kanske ni undrar? Men där har de en stark tradition av tävlingar och shower och de har ett helt annat fokus än vi, det är fler där nere som har bodybuilding som yrke. Jag hade bara hört positivt om deras tävlingar och hur de mottar nybörjare inom just tävlingsbiten. Dessutom, jag har alltid velat se Sydafrika igen eftersom jag inte kände mig klar med landet sist jag var där. På plats knöt jag även en massa intressanta kontakter vilket jag förväntade mig att göra denna gång också.

Förberedelser

Bodybuilding är ett yrke eller hobby som kräver både hög fysisk och mental disciplin. Korrekt förberedelse ärdärför nyckeln till att lyckas uppnå de mål du har utan att skada din kropp uder vägen dit. Kroppsbyggnaden kan vara den viktigaste aspekten av bodybuilding, men att förbereda sig för nästa tävling på ett säkert och effektivt sätt bör vara lika viktigt. Därför måste man ha en bra förberedelseplan inför en tävling. Själv börjar jag 20 veckor före en tävling. Då börjar jag äta enligt ett speciellt schema med noggrant utvald kost där jag lägger till extra proteiner vid varje måltid. När det kommer till träningen så förutom själva kroppsbyggnadsövningarna så ser jag till att jobba med cardio minst en halvtimme varje dag. Annat jag lägger till är poseringsövningar, posera i 10-15 sekunder för att få in tekniken och träna så att du kan presentera dig själv på bästa sätt. I det momentet kan det vara bra att ha någon som fotar och filmar så att du kan studera det i lugn och ro hemma och se vad du kan förbättra.

Jag går i kloster

Personligen går jag helt in i mig själv under hela uppladdningen inför en tävling, jag blir så fokuserad och faktiskt rätt osocial. Väljer till exempel att aldrig hänga med ut på fester eller att äta ute, jag litar inte helt på min karaktär när det kommer till att saker erbjuds. Vill heller inte vara ute sent så jag blir trött och skippar morgonträningen. Därför stannar jag hemma, det är dock inget jag råder andra utan det är ett sätt jag gör som passar mig. Den tiden, de veckorna mot tävling, blir lite som att jag går i kloster, fast utan kloster. Dock försöker jag att satsa på mig själv även andligt denna period, att förstå mig själv, mitt liv och att analysera. Givetvis gör jag det inte varje ledig stund, jag måste få bara slappa också. Det är under vila som kroppen hittar styrka att bygga vidare, vila är viktigt för både kropp och knopp. Jag slappnar gärna av med någon kriminalserie på netflix, läsa en självbiografi, lägga korsord i mobilen eller spela tjugoett. Det får mig att rensa hjärnan på ett bra sätt.

Närmare tävling

Närmare tävling

Ungefär sex veckor innan tävling har kroppen förhoppningsvis format sig enligt planen och det är det dags att fokusera på de kosmetiska aspekterna. Med det menar jag exempelvis att börja med spraytan så att du när det ät tävling redan har hittat den färgintensitet som du vill ha. Du bör också ha valt dräkt/underdel att bära, välj noga både stil och färg så att det passar dig. Det kan också vara en idé att börja känna dig för vilken frisyr du vill ha. Samma gäller även i dessa moment att det är bra att fota och att posera. När det kommer till veckan innan tävling så ska allt redan vara klart, kanske har du köpt en kylbox med batteri för att hålla mat och dryck kallt. Om du ska resa så bör allt vara planerat, poseringarna du övat in sitter och du har full koll på tävlingen. Glöm inte att packa smink och olika sorters smörj, rengöring och liknande. Skulle man glömma finns det oftast att köpa på plats men då kanske det inte finns de favoritprodukter man har.

Besviken

Inför tävlingen i Sydafrika var jag så peppad. Men så en vecka innan small det till i vänstra axeln och jag kunde inte lyfta armen. Det visade sig vara en allvarlig muskelskada, trots att vi provade med både akupunktur och annat så förstod jag snabbt att tävlingen bara var att glömma. Däremot tog jag beslutet att åka till tävlingen i alla fall, för att få inspiration inför kommande tävlingar. Det ångrar jag inte en sekund. Förutom tävlingsmomenten så hade de en hel del event som träningsklasser, matlagningsinspiration och föreläsningar. Så efter den resan är jag nu ännu mer peppad att komma igång med tävlandet.

© 2021 Fitness cross