Tävla i fitness

Att tävla i fitness är något som blir allt mer populärt. Många som har träning som sitt stora intresse känner att de gärna vill få möjlighet att visa upp sitt surt förvärvade resultat. Fitness liknar bodybuilding som är en träningssport som funnits längre men det finns ändå en del saker som skiljer de två tävlingsformerna åt. Inom bodybuilding är det ofta att ha så stora muskler och så lite fett som möjligt som är grejen. På tävlingarna gäller det att kunna vara deffad, dvs att ha fått bort så mycket fett och vätska från kroppen som möjligt. Sen ska den tävlande stå still i olika positioner som visar upp musklerna. Inom fitness handlar det till viss del om att visa upp sin tränade kropp med muskler men man måste också kunna utföra vissa styrke- och uthållningsmoment som att göra chins och dips eller kanske till och med gymnastiska övningar på scenen. Detta är för att kunna visa upp sin styrka och smidighet. Kort sagt att vara fit.

Olika klasser

Inom fitness finns det olika tävlingsklasser. För damer finns idag tre olika tävlingsdiscipliner och för herrar finns det två. Alla kan tävlas i både i Sverige och internationellt.

Fitness

Denna disciplin är endast för damer. Det här var den första klassen som kom till Sverige och första tävlingen gick av stapeln 1994 på Skara Sommarland. Här får de tävlande visa upp sina fysiska egenskaper i tre ronder. Man börjar med att visa upp sig från fyra vinklar, här bärs bikini och högklackade skor. I rond två ska den tävlande visa upp sin styrka och smidighet genom ett uppvisningsprogram. De som tävlar i fitness internationellt har ofta ett förflutet som elitgymnaster, så hög klass håller de under sina uppvisningsnummer. Det är också tillåtet att använda rekvisita. De fem bästa från rond ett och två går vidare till rond tre där fysiken bedöms ännu en gång under posering.

Athletic Fitness

I denna disciplin kan både damer och herrar delta. Den här typen av fitness är den som har blivit mest populär. Här koras vinnaren genom att de tävlande ställer upp i tre ronder med olika moment plus en finalrond. Precis som i Fitness är första ronden att posera så att domarna kan bedöma fysiken hos de tävlande. Rond två sätter deltagarnas styrka på prov med chins och dips. I nästa rond testas uthålligheten med hjälp av till exempel en hinderbana eller roddmaskin. De sex bästa tävlande går vidare till finalronden där de ännu en gång ska visa upp musklerna genom posering.

Body Fitness Och Classic Bodybuilding

Här tävlar damerna i Body Fitness och herrarna i Classic Bodybuilding. Den här disciplinen är mest populär bland damer. Här avgörs tävlingen efter tre ronder som alla innefattar posering. I den första ronden har alla tävlande svart bikini och svarta skor. I den andra poseras det i valfri bikini med matchande skor. De fem bästa från rond ett och två gör sen upp i en tredje rond som också innebär posering i valfri bikini. De tävlande lägger mycket tid och arbete på smycken, håruppsättningar och naglar för att sticka ut under poseringen och skapa en fin helhet.

© 2021 Fitness cross