No body shame-rörelsen

Att vara fet innebär inte per automatik att man lever ohälsosamt. Det kan finnas en massa olika orsaker bakom en övervikt och det har visat sig i väldigt många fall att även om en väldigt smal person kan se friskare ut på utsidan än en fet så kan det vara så att olika organ invändigt faktiskt visar en annan bild. Kanske är det så att de feta personen är den som motionerar och äter rätt medan den smala personen varken bryr sig om att träna eller äta rätt.

Det finns en allt starkare rörelse för att man ska våga vara sig själv, att inte skämmas för hur man ser ut oavsett vad vågen visar. Det handlar om att vara bra precis som man är.

Vad det inte handlar om är att leva ohälsosamt, vilket dokusåpakändisen Whitney Way Thore från USA har visat.

Ingen ska skämmas

No Body Shame är en global rörelse grundad av Whitney Way Thore 2014 för att hjälpa människor att leva sina liv fullt, passionerat och fritt från skam.

Oavsett om du är gammal eller ung, svart eller vit, fet eller tunn, homosexuell eller rak, cisgender eller transgender, skicklig eller inte och bokstavligen allt däremellan, du ska inte känna kroppsskam.

Whitney är en amerikansk tv-personlighet som är mest känd för huvudrollen i TLC: s “My Big Fat Fabulous Life”. Som en kroppspositiv aktivist och självälskande förespråkare startade hon No Body Shame Campaign 2013 för att hjälpa människor i alla olika grupper att leva sina liv utan skam. Dessutom publicerade Random House hennes memoar, “Jag gör det med lamporna på”, 2016.

Whitney själv gick från att vara en dansare till att bli kraftigt överviktig, men hon har aldrig övergivit dansen.

No Body Shame handlar inte om att sluta bry sig om sin hälsa och sin kropp utan det handlar om att släppa det dåliga samvetet och skammen för att kunna lägga energin på det som är viktigt. Och att må bra är viktigt.

Kryssning med aktiviteter

På just det temat att må bra som man är och att inte skämmas för sin kropp så har Whitney börjat arrangera årligen något hon kallar No Body Shame at Sea. Det är en kryssning som syftar till att öka glädjen för sin kropp. Whitney finns med på kryssningen liksom hennes familj och hennes vänner. Kryssningsfartyget Royal Carribbean Oasis of the Seas tar med resenärerna till Haiti, Jamaica och Mexiko. Längs turen kan man göra en massa roliga aktiviteter med allt från dansklasser till yogakurser, workshops, privata fester och mycket mer. Och en annan sak, att visa sig i baddräkt utan att skämmas för sin kropp. Bara en sån sak kan vara ett oerhört stort steg för många. Att för första gången våga njuta av att bada och inte bara skämmas över sin kropp. Att tillsammans med andra i liknande situation få koppla av och ha kul tillsammans och givetvis att peppa varandra.

Whitney´s tv-show har även den peppat många andra att exempelvis våga ta sig till gymmet eller till dansklassen, även om kroppshyddan kanske är dubbelt jämfört med de flesta andra där.

© 2021 Fitness cross